Pulp was oorspronkelijk de naam voor het mengsel van vezels en water waar papier van wordt gemaakt. Met het groeien van de lezers- en de boekenmarkt werd vanaf het einde van de 19e eeuw ook steeds meer goedkope houtpulp gebruikt. De goedkope triviale lectuur die werd gedrukt op dit slechtere papier werd vaak zeer misprezen en daardoor werd het begrip ‘pulp’ langzamerhand ook een denigrerende genre-aanduiding. De spannende detectives, cowboyboeken en liefdesromans die op dit goedkope papier werden gedrukt, werden als soort pulp genoemd, pulp fiction in het Engels.
De KB had als nationale bibliotheek lange tijd ook geen oog voor de Nederlandse pulp-productie en veel van deze goedkope boeken en tijdschriftjes zijn mede daarom slecht bewaard. Maar als cultureel fenomeen is pulp-lectuur wel degelijk interessant. Veel zogenaamde pulpboekjes die honderd jaar geleden niet werden bewaard, worden nu als ze worden gevonden vaak zorgvuldig opgenomen in de Bijzondere Collecties. Een college over de geschiedenis en de betekenis van de Nederlandse pulp, oorlog en geweld, spanning en sensatie en erotiek en liefde.
Collectiespecialist Arno Kuipers
Arno Kuipers is collectiespecialist Nederlandse taal- en letterkunde. Hij geeft lezingen, schrijft artikelen, helpt onderzoekers en collega’s bij vragen en brengt boeken en schrijvers onder de aandacht van het publiek. Ook is hij verantwoordelijk voor het aanvullen van de collectie op zijn gebied.
KB-Colleges
Vrijwel iedere maand vindt een college plaats, op een vrijdagmiddag. De specialisten en conservatoren nemen je mee voor een kijkje achter de schermen bij de KB. Zij vertellen je meer over hun werk, onze collectie en het beheer en behoud ervan. Iedere sessie heeft een ander onderwerp en belicht weer een nieuwe kant van de collecties en werkzaamheden bij de KB. Na afloop is er tijd voor een drankje en kun je in gesprek met de specialist of conservator.
Club Erasmus in de KB nationale bibliotheek. Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag