Hoe verhouden wij ons nog tot de staat?
De overheid lijkt steeds meer te regelen, maar dat leidt niet per se tot meer tevredenheid bij de burger. Hoe groter onze verwachtingen van de overheid, hoe groter de kans op teleurstelling wanneer zij tekortschiet.
Dit roept belangrijke vragen op: helpt het om de democratie verder te versterken met referenda, burgerberaden, of een ander kiesstelsel? Of zoeken we naar antwoorden bij de rechter, zoals in zaken rond Srebrenica, Urgenda, of Gaza? Ook populistische partijen presenteren zichzelf vaak als een oplossing, maar bieden zij werkelijk een antwoord op het probleem?
In het boek "Onbegrepen Overheid" verkent Gijs van Oenen deze paradoxen. Tijdens het evenement zal Van Oenen zijn bevindingen delen en in gesprek gaan met Jos van Leeuwen, Lector Civic Technology aan De Haagse Hogeschool. Samen zullen zij dieper ingaan op de vraag: begrijpen wij de staat nog, en begrijpt de staat ons nog?
Het gesprek biedt ruimte voor reflectie op hoe we vandaag de dag naar de overheid kijken en welke rol instituties, burgers, en politieke partijen hierin spelen. Samen met het publiek kijken we naar de bredere maatschappelijke vraagstukken die Van Oenen aan de orde stelt: kan, moet, en wil jij de staat nog begrijpen? En begrijpt de staat jou nog?
Gijs van Oenen is universitair hoofddocent Filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij houdt zich bezig met thema’s als politieke filosofie, democratie, en maatschappelijke betrokkenheid. Van Oenen staat bekend om zijn scherpe analyses van de relatie tussen burger en overheid, en hoe deze dynamiek de afgelopen decennia is veranderd. In zijn werk onderzoekt hij vaak hoe technologie en bureaucratie de democratie beïnvloeden. Zijn boek Onbegrepen Overheid verkent de groeiende kloof tussen wat burgers verwachten van de overheid en hoe deze verwachtingen vaak tot teleurstelling leiden.