KB-College: Nieuws en nepnieuws, informatievoorziening tijdens de Tweede Wereldoorlog

Wanneer Nederland in 1940 wordt bezet door Duitsland, nemen de Duitse autoriteiten de Nederlandse pers over. Zij bepalen wat Nederlandse kranten móéten publiceren en wat zij niet mógen publiceren. Wat voor gevolgen heeft dit voor de nieuwsvoorziening in Nederland? Wat voor invloed heeft dit op wat de Nederlandse bevolking weet over het verloop van de oorlog en de jodenvervolging? En, hoe beïnvloedt dit het ontstaan en de vorm van de illegale pers? Over deze vragen gaat het in het KB-College op 5 oktober.

Dit onderwerp is niet alleen interessant vanuit een historisch oogpunt, maar geeft ook inzicht in hoe censuur, nepnieuws en manipulatie werken. Die inzichten kunnen in het heden van pas komen bij het volgen van het nieuws en het vormen van een kritische eigen mening.

Collectiespecialist geschiedenis Huibert Crijns vertelt je er deze middag over aan de hand van originele kranten uit de collectie van de KB, waarbij hij ook graag in gesprek gaat met de deelnemers. Na het college is er tot 16.00 uur tijd voor een borrel.

Dit college zou in april worden gegeven, maar kon door omstandigheden niet doorgaan. Grijp daarom de kans om erbij te zijn en samen met Huibert Crijns in dit spannende stukje geschiedenis te duiken.

Sign up
Spreeek - Den Haag in Debat